//
du läser...
Fakta, Pengar

Tillsammans är vår godhet starkare

I morse serverade min man mig en kopp kaffe på sängen. Han brukar göra det ganska ofta, och jag tycker att det känns himla mysigt. Allt blir annorlunda tillsammans med andra människor, och när två eller fler går samman och gör goda handlingar – då händer något magiskt! Jag behöver andra människor för att ha någon att ge av min godhet, men vi blir också starkare tillsammans. Tillsammans kan vi skänka flera miljoner till världens svältande barn, tillsammans kan vi kramas, tillsammans kan vi stötta varandra till att bli bättre människor och göra världen till en bättre plats.

 

Tillsammans

Jag har en sån där häftig Androidtelefon – som jag för övrigt fått i gåva av min käre make – och kan ladda ner olika applikationer, s.k. ”appar” från internet. Det finns ett hav av dessa appar, och en del av dem är skapade just för människor som vill göra goda handlingar och bli starkare tillsammans med andra människor. Good Call ger användaren ett förslag om dagen på ett telefonsamtal man kan ringa för att göra någon glad. Droiditarian ger användarna olika förslag på goda handlingar som kan utföras och bockas av. Dessutom finns en världskarta där man kan se var i världen andra människor utfört samma handlingar. Random Kindness och DoGood är liknande appar, medan AOK som står för Acts Of Kindness är upplagt som ett spel där man får poäng och kommer till nästa nivå för de goda gärningar man registrerat. Dessutom – användarens poäng omvandlas till pengar som går till olika hjälpprojekt runt om i världen.  Alla dessa appar är gratis 🙂 Och det finns mängder av applikationer för oss som känner att vi blir stärkta av att agera tillsammans med andra. AOK har dessutom en egen hemsida där man kan spela detta godhetsspel, gratis och utan telefon. Med andra ord – det finns många enkla sätt att bidra med sin godhet. På hur många sätt kan vi samlas IRL – i verklige livet – för att utföra goda handlingar tillsammans?

Starkare

Apropå att bli stark av godhet. Expressen Hälsa skrev i en artikel den 20 april 2011 att enligt forskare från Harvard University ökar en god gärning individens viljestyrka. På Sveriges Televisions hemsida finns ytterligare en artikel skriven samma datum på samma tema, men lite mer djupgående. Det är både den mentala och fysiska uthålligheten som stärks av våra goda handlingar, menar man. Forskaren Kurt Gray från Harvard University säger att man inte nödvändigtvis är född till en Moder-Teresa-typ, utan att det är själva handlingen som har kraften att transformera människor från att vara medelmåttor till att bli exceptionella.

 

Dagens Inspirationskälla

Dagens inspirationskälla är en ideell organisation vid namn Kiva. Idén med Kiva är att vi i västvärlden ska kunna låna ut mindre summor pengar (runt 300 kr) till mindre lyckligt lottade människor i fattigare länder, för att dessa ska kunna genomföra sin egen affärsidé och därmed bli ekonomiskt oberoende. Detta är alltså hjälp till självhjälp. Det finns mängder av människor som presentera mängder av affärsidéer, och Du väljer själv vilken affärsidé Du vill stötta. När låntagaren har fått igång sin affärsidé och börjat gå med vinst, då får Du tillbaka Din investering.
Annonser

About bychowiec

Kvinnlig theravadabuddhist med make och 3 styvbarn. Jag är arbetslös och ägnar min tid åt fotografering, skrivande, böcker, sportdykning, djur och Natur, samt andlighet. Min vision är att starta en folkrörelse i Sverige, kanske i form av en förening, där fokus ligger på aktiv godhet. Att göra saker för andra, oavsett vem den andre är och vad den andre förtjänar eller inte förtjänar, skulle förändra allt till det bättre. Både oss själva, vårt närsamhälle och världen. Goda handlingar sprids som ringar på vatten.

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: