//
du läser...
Kroppen

Ge blod, ge liv!

Idag var jag på blodcentralen och donerade blod. Det tar bara en liten stund, och efteråt bjuds det på fika. Kaffe eller te, skorpor, kex, pepparkakor, knäckebröd och marmelad om man vill ha det. Dessutom får man med sig järntabletter hem. Och jag mår så himla bra av att få ge! 🙂

Mitt blod kan användas för att hjälpa andra människor i samband med tex. förlossning, bilolycka, behandling av cancer, eller i samband med operationer. Ur blodet kan man dessutom utvinna plasma som används vid tillverkning av läkemedel för blödarsjuka. På vissa blodcentraler kan man också donera endast plasma, eller endast trombocyter (blodplättar). Blodplättar används för behandling av leukemi. Enligt blodcentralernas hemsida uppskattar Socialstyrelsen att runt 10 000 personer får blod varje år. Runt 34 % av dessa får direkt livräddande blodtransfusioner.

Blod delas upp i olika blodgrupper, och vissa blodgrupper är det väldigt få människor som har. Tex. är det bara 1 % av Sveriges befolkning som har blodgruppen AB RhD-. När en människa får blod måste hennes blodgrupp dessutom fungera tillsammans med givarens blodgrupp. En person med blodgruppen AB kan ta emot vilken blodgrupp som helst, medan en person med blodgruppen 0 endast kan ta emot blod med just blodgruppen 0. Alltså kan det ibland bli brist på blod som passar ihop med mottagaren. Dessutom är blod en färskvara som kan förvaras i endast 6 veckor. Därför tycker jag att det är viktigt att vara generös och ge av sitt blod om man kan. Det är ju så enkelt! Det blod som inte kommer till användning i Ditt eget län skickas vidare till ett annat län. Allt blod kommer till användning.

Dagens Inspirationskälla

Landstinget i Jönköpings län presenterar Ann-Sofie på sin hemsida, en kvinna som troligtvis hade dött under sin dotter Lovisas förlossning om det inte varit för att det finns blodgivare. Du kan läsa hennes berättelse här.
Annonser

About bychowiec

Kvinnlig theravadabuddhist med make och 3 styvbarn. Jag är arbetslös och ägnar min tid åt fotografering, skrivande, böcker, sportdykning, djur och Natur, samt andlighet. Min vision är att starta en folkrörelse i Sverige, kanske i form av en förening, där fokus ligger på aktiv godhet. Att göra saker för andra, oavsett vem den andre är och vad den andre förtjänar eller inte förtjänar, skulle förändra allt till det bättre. Både oss själva, vårt närsamhälle och världen. Goda handlingar sprids som ringar på vatten.

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: