//
du läser...
Ideellt

Skicka vidare >>

Pay It Forward är en amerikansk film från år 2000, regisserad av Mimi Leder. Den handlar om 12-årige pojken Trevor, vars lärare ger sina elever ett uppdrag; att komma på ett sätt att förändra världen till det bättre. Trevors idé går ut på att goda handlingar ska skickas vidare, ungefär som när man värver nya säljare i ett pyramidföretag för att öka på sin egen vinst. Men här går pyramiden ut på ideell verksamhet, att ge av sin godhet, snarare än ekonomisk vinst. Trevor tycker att för varje gång en person får någon form av godhet av en annan människa, ska den personen utföra tre goda handlingar mot tre andra personer. Dessa ska i sin tur göra samma sak, för ytterligare tre personer vardera. Vad skulle hända om vi alla gjorde så?

Är en god handling något jag äger, något jag har presterat, eller är det någon annan som planterat ett frö i mig genom att vara god mot mig och som jag därför gör rätt i att skicka vidare till andra utan prestige eller förväntningar på gentjänster?

Dagens Inspirationskälla

BookCrossingär världens största bibliotek. Idén är att göra hela världen till ett bibliotek av fria böcker som saknar ägare. Varken någon person eller organisation äger boken, och vem som helst kan få glädje av den.

Så här går det till: Du köper valfri bok, registrerar den på BookCrossings webbsida så att den får sitt enskilda identifikationsnummer, och skriver numret i boken tillsammans med en kort liten instruktion liknande den här. Efter att ha lämnat en anteckning på BookCrossings hemsida om var du planerar att släppa boken lägger Du den ifrån dig. Det kan vara på en buss, ett café, i någons cykelkorg eller att Du ”glömmer” boken på parkbänken. Någon hittar boken och ser Din lilla instruktion, får nöje av boken, och gör precis samma sak som Du gjorde – går in på BookCrossings hemsida och lämnar en liten anteckning om var boken hittades och vart den nu kommer att släppas. Och skickar vidare boken till näste okände läsare genom att lämna den någonstans… På det viset kan många människor få glädje av samma bok, och dessutom få glädje av vad andra tyckt om boken genom de små anteckningar alla läsare skrivit på BookCrossings webbsida. Böckerna saknar ägare, på samma sätt som vår godhet saknar ägare.
Annonser

About bychowiec

Kvinnlig theravadabuddhist med make och 3 styvbarn. Jag är arbetslös och ägnar min tid åt fotografering, skrivande, böcker, sportdykning, djur och Natur, samt andlighet. Min vision är att starta en folkrörelse i Sverige, kanske i form av en förening, där fokus ligger på aktiv godhet. Att göra saker för andra, oavsett vem den andre är och vad den andre förtjänar eller inte förtjänar, skulle förändra allt till det bättre. Både oss själva, vårt närsamhälle och världen. Goda handlingar sprids som ringar på vatten.

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: