//
du läser...
Ideellt

Utbildning

Min läromästare är en buddhistisk munk vid namn Ajahn Brahmavamso Mahathera, rätt och slätt kallad Ajahn Brahm. Han berättade en historia för mig en gång, om en ung man som just blivit munk. Som alla nyinvigda munkar skulle han utbildas. Därför fick han en dag en uppgift av en äldre munk. Det var det slutliga provet för att bli fullständigt antagen som munk i klostret; att balansera på en planka. Men! Detta var inte vilken planka som helst. Den låg över en pool full av frätande syra, och på poolens botten kunde den unge mannen se skeletten efter dem som misslyckats med provet.

- Om Du faller i fräter Din hud och Dina muskler bort. Du dör! väste den äldre munken med vidöppna ögon.
  Men Du får en vecka på Dig att öva på en vanlig planka liggande på marken, lade han snabbt till.

Den unge mannen övade och övade varje dag, men ju längre tiden gick desto mer nervös blev han. Det är ju en sak att balansera på en planka som ligger på marken, och en helt annan sak att göra det på en som hänger över en pool full av frätande syra. Hur som helst, dagen för provet kom och den unge mannen klev upp på plankan. Han vinglade hit, och han vinglade dit. Och så föll han i! Förfärad började han kämpa sig in mot kanten av poolen, medan den äldre munken skrattade gott. Och plötsligt märkte den unge mannen att det inte alls frätte på hans hus. Det var vatten han simmade i, inte syra.

- Vet Du vad som fick Dig att trilla i? frågade den äldre munken mellan skrattanfallen.

Vet Du, kära läsare, vad som fick den unge mannen att dratta i vattnet?

Det var rädslan. Att kunna multiplikationstabellen och namnen på Sveriges alla kungar är en sak, men självkänsla och tillit en helt annan. Att förstå människans natur, och att lära sig att genomskåda sina rädslor till gagn för förnuftet, det är kunskap det! För hur skulle en snäll buddhistisk munk kunna be en ung man att bevisa sig själv genom att riskera döden i frätande syra? Och om vi bara litar lite mer på oss själva, vår inre kunskap som redan fanns där från början… då kanske vi blir godare människor?

Hur många gånger har vi inte vänt varandra ryggen av rädsla? Det kommer fram en främmande man, kan är smutsig, blåslagen och stinker. Han kommer alldeles för nära, trampar över gränser för Din integritet och Du vänder honom ryggen. Du hörde aldrig vad han sa; att han fryser, att han är hungrig, att han letar efter ett härbärge.

Jag föreslår lite nya ämnen i skolplanen:

  • Ideellt arbete, schemalagt på skoltid.
  • Utforska samhällets välgörenhetsföreningar och -organisationer.
  • Gör ett skolarbete om utsatta människor; bostadslösa, missbrukare, handikappade….
  • Lämna ett väl utarbetat förslag på hur Du kan bidra med att göra världen bättre.

Med ovanstående kunskap kanske nästa generation tar sig tid att lyssna till den man som letar efter ett härbärge? Kanske nästa generation blir en godare generation?

Annonser

About bychowiec

Kvinnlig theravadabuddhist med make och 3 styvbarn. Jag är arbetslös och ägnar min tid åt fotografering, skrivande, böcker, sportdykning, djur och Natur, samt andlighet. Min vision är att starta en folkrörelse i Sverige, kanske i form av en förening, där fokus ligger på aktiv godhet. Att göra saker för andra, oavsett vem den andre är och vad den andre förtjänar eller inte förtjänar, skulle förändra allt till det bättre. Både oss själva, vårt närsamhälle och världen. Goda handlingar sprids som ringar på vatten.

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: